Kávékészítő eszközök sorozatunk első részében a Hario V60-ról lesz szó.

Ez az eszköz a gyárról ami gyártotta (Hario – nagy múltra visszatekintő Japán üveggyár) és az alakjáról, formájáról (oldalról nézve V alakú ami 60°-os szöget zár be) kapta a nevét.

Egyik kedvelt filterkávé (aggodalomra semmi ok, a filter kávét nem úgy kell érteni, hogy egy párszor pár centis tasakba beleteszünk egy kis kávét és azt áztatjuk, mint a filteres teáknál……más megoldásról van szó, de erről majd máskor lesz szó) készítő, mert mint látható, ez nem egy túl bonyolult eszköz, ennek ellenére nagyon finom, aromákban gazdag kávé készíthető el vele. Persze ne arra számítsunk, hogy espressot fogunk készíteni vele, ez inkább egy hosszabb kávéital, sokkal lágyabb ízvilággal.

Mivel sok helyet nem foglal el, ezért kedvelt otthoni kávékészítő eszköz, nem kell hozzá más csak:

  • persze maga a V60-as nem árt hozzá 🙂
  • egy vízforraló (egy egyszerű merülőforraló is megteszi, de persze használható az egyszerű vízforraló kanna is)
  • egy hattyúnyakú kiöntő kanna (lehet kapni olyan vízforraló kannát is, ami hattyúnyakkal van ellátva)
  • a V60-as eszközhöz használatos papírszűrő
  • egy folyadékhőmérő
  • egy őrlő (nagyon fontos, hogy jó őrlőt válasszunk, nagyban befolyásolja az ital ízét hogy milyet használunk), ami lehet gépi, de lehet kézi is (lehet már olcsón nagyon jó minőségű kézi őrlőket venni)…..és NEM, a késes daráló kifejezetten nem jó ehhez….(majd lesz róla szó, hogy miért)
  • egy mérleg (legjobb, ha 0,1 g-ot is mér, ezzel tudunk pontos beállításokat végezni……viccesnek tűnhet, de tényleg sokat számíthat akár 0,5 g is a végeredménynél)

Ha tényleg nagyon finom kávét akarunk készíteni, akkor nem árt, ha:

  • friss, világos pörkölésű kávéval dolgozunk és
  • alacsony összes oldott ásványi anyag tartalmú (200 mg/l) vizet használunk fel hozzá

A felsorolás lehet hogy hosszúra nyúlt, de nem kell megijedni, ezeket nem tart sokból beszerezni (vannak olyan üzletek, ahol ezeket egyszerre, egy helyen meg lehet kapni…..szívesen adok tanácsot privátban, hogy mit érdemes és mit nem megvenni), és egy kis gyakorlással zseniális kávé italokat tudunk otthon készíteni.

Ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen ízeket lehet elérni vele vagy csak ki szeretné próbálni, az szerencsés helyzetben van, hiszen Budapesten és több nagyvárosban (Szegeden is) egyre több olyan kávézó van, ahol lehet Hario V60-al készült kávét inni…….én nagyon merem ajánlani.

És ha tehetek egy kis megjegyzést ide a végére, akkor megemlítem, hogy én az utazásokhoz ezt az eszközt használom (egy icipici táskában elfér az egész szett, kávéval és vízzel együtt), mert hát nincs nap jó kávé nélkül. 🙂

Vélemény, hozzászólás?