Két dolog egyből beugrott, mikor elkezdtem megírni ezt a bejegyzést. Az egyik a Zimmer Feri című film, a másik pedig Juszt László.

Zimmer Feriből az a rész (még az elején van), amikor Feri a kávékészítést (vagyis azt, hogy hogyan lehet spórolni rajta) tanítja, Juszt Lászlótól pedig az örökbecsű mondata: “Ne hagyja magát becsapni, átverni és megkárosítani.”

A rémhírek szerint (ami valószínűleg teljesen igaz), régen nem átallottak a kávékészítés során a kávé pogácsán újra (és újra) átengedni a vizet, lényegében zaccból készült “kávét” itattak a kedves vendégekkel.

Te mit szólnál hozzá, ha kifizetnél a kávédért nem is kevés pénzt, és a végén zaccból készült kávét kapnál? Biztosan nem örülnél neki, igaz?

Pedig manapság is gyakran előfordul, hogy ilyen “kávét” szolgálnak fel még ha nem is teljesen direkt hanem nemtörődömségből, hozzá nem értés vagy csak a szakértelem hiánya miatt.

Hogy miről is van itt szó?

Egyszerűen arról, hogy aki azzal van megbízva, hogy kávét készítsen egy ilyen helyen (direkt nem azt írtam, hogy barista), a kávékészítés során először is kiüti a pogácsát, és utána a szűrőkosár mindenféle takarítása helyett egyből beleőrli a kávét a szűrőkosárba. Alább egy kép a ki nem takarított kosárról (megjegyzem, ha jól lett elkészítve a kávé, akkor a zacc pogácsa egyből szépen kiesik, nem hagy ilyen csúnya maradékot).

Nagyon javaslom azt, hogy ha azt látod, hogy ilyen módon készítik neked a kávét (vagyis nem takarítják ki a szűrőt és erre engedik rá a kávé őrleményt), akkor ott ne nagyon kérj kávét többet!

Nem csak arról van szó, hogy bűn rossz lesz az ital íze, hanem arról is, hogy Te ugye nem ezért fizettél.

De bemutatom azt is, hogy a jobb helyeken (és szerencsére egyre több ilyen – akár újhullámos kávézó, akár nem – minőségre odafigyelő hely van országszerte, így Szegeden is) hogyan néz ez ki:

Szóval ne hagyd magad, legyél tudatos vásárló a kávéd terén is.

Hamarosan még több ilyen “mire figyelj” jellegű bejegyzés lesz, ha érdekel a téma, akkor érdemes visszatérned. 🙂

Vélemény, hozzászólás?