A kávékészítő eszköz (V60, Aeropress, Kotyogó, Kávégép, stb.) vagy az őrlő?Elsőre legtöbben az eszközre voksolnának, de az a helyzet, hogy az őrlő sokkal fontosabb.

Gondoljunk csak bele:

Van egy szuper, több millió forintos gépünk. Veszünk hozzá egy minőségi kávét és azt ledaráljuk egy darálóval. Tudjátok, a daráló az, amelyiknek van 2 pengéje, azzal kaszabolja, vágja szanaszét a kávé szemeket több “ezer” különböző szemcseméretű darabra. Ha ebből készítenénk kávé italt a profi géppel, akkor a végeredmény nagyon rossz lenne. Egyszerre lenne keserű és savanyú az ital! Ugyanez lenne a helyzet, ha egy rosszul beszabályozott) őrlőt használnánk, mert ebben az esetben is nagyon különböző szemcseméreteket állítanánk elő a szemes kávéból!

Vegyünk egy másik esetet. Van egy egyszerű, 2 decis poharunk. Ugyanazt a kávét használjuk, mint az első esetben, de most a daráló (vagy egy rosszul beszabályozott őrlő) helyett egy jó őrlőt használunk, ami a lehetőségekhez mérten egységes szemcseméretet állít elő. Ebben az esetben a végeredmény egy nagyon finom kávé ital lesz, mert egységes kioldódást tudunk elérni így. 🙂

Szóval az őrlő sokkal fontosabb!

Ha éppen döntés előtt állsz, akkor javaslom, hogy gép helyett először az őrlőt szerezd be, jobban jársz. 😉

Vélemény, hozzászólás?