Dirty Chai

Kávés is meg nem is! 😃
Dirty chai lesz a mai téma!
Sokan szeretik a chai lattét, aminek tulajdonképpen egy téli fűszeres fekete tea az alapja, amit megbolondítunk egy kis mézzel, végül felöntünk latte artra alkalmas tejhabbal, ezáltal egy különösen finom őszi/téli ital kapunk! 😃
Ez eddig még nem kávés bejegyzés lenne, de ha ehhez a csodás italhoz hozzáadunk egy espressot (vagy kettőt), akkor megkapjuk a dirty chai nevezetű kávés italt, ami kifejezetten jól tud esni hűvös időben, ráadásul még jobban felerősíti a chai latte “karácsony” ízét! 🙂
Tea + tej + méz + espresso. Furcsa kombináció?
Lehet!
De a végeredmény magáért beszél! 😉

Kotyogó

Az a helyzet, hogy kifejezetten kedvelem a kotyogóval készült kávét, nem véletlen, hogy a Kék Elefántban is készítünk ilyen italt. 🙂
Miért kezdtük el adni a kávézóban a kotyogós kávét? Hiszen az inkább otthoni eszköz?
Sokan mondogatták nekünk, hogy könnyű dolgunk van, mert van egy jó gépünk a kávézóban, így könnyedén tudunk finom kávét készíteni, de nekik nem egyszerű, hiszen csak egy kotyogójuk van otthon, azzal nem igazán lehet jó kávét készíteni.
Mi meg arra gondoltunk, hogy elfogadjuk a kihívást és kikisérleteztünk egy receptúrát (illetve egy módszert), amivel bizony igencsak kiváló kávé italt lehet előállítani otthon (ez alapján készítjük mi is a kávézóban és egy jó pár workshopon, előadáson is bemutattuk mit tud ez a kis egyszerű eszköz). 🙂
Na de miért jó a kotyogó?
✔ olcsó (szinte az egyik legkedvezőbb árú kávékészítő eszköz)
✔ kis helyen elfér
✔ könnyen hordozható, akár túrázni is el lehet vinni
✔ egyszerű
✔ strapabíró, nem kell félni, hogy hamar tönkremegy
Szóval ha otthon finom kávét készítenél magadnak anélkül, hogy be kellene szerezned egy használt autó áráért egy kávégépet, akkor én maximálisan ajánlom ezt a szuper kis eszközt. 🙂

10 kérdés 10 válasz

Egy régi szép emlék, de a benne rejlő válaszok még most is hasznosak!

Köszönöm a megtisztelő lehetőséget az Egyetem TV Választár című műsora készítőinek (nagyon hasznos és érdekes videókat találtok náluk, érdemes követni őket)! ❤💙😀
Azért izgultam ám….😃
Fogadjátok sok szeretettel!

Koffeinmentes kávé

A koffeinmentes kávékkal fogunk foglalkozni egy kicsit!
Korábban hallottam egy történetet, ami mellett nem tudok, nem szabad elmenni, mert gondot okozhat.
Egy vendég kért egy kávézóban egy koffeinmentes kávét.
Nem tudtak adni neki, de azt taláták ki a pultban állók saját hatáskörben (mondván: MEGOLDJUK), hogy rövidebbre engedik neki az espressot (vagyis ristrettot készítettek), mert így alig van benne koffein. De ez nagyon nem igaz.
Az espresso és a ristretto koffeintartalma ha nem is teljesen, de nagyon hasonló egymáshoz (mondjuk ha az espresso 70 mg, akkor a ristretto kb. 60-65 mg koffeintartalmú), szóval az erre érzékenyeknek nagy gondot okozhat ez a mutatvány, vagyis ez nem helyes hozzáállás.
Ha nincs, akkor bele kell állni, hogy nincs és kész.
Nálunk mindig van, mert nagyon finom és vannak koffeinre érzékenyek, akik kifejezetten keresik is. 🙂
Persze a koffeinmentes kávék is tartalmaznak minimális koffeint, de ez nagyon minimális, nem számottevő!

Az instant kávé

Egy kis ismeretterjesztés fog következni. 🙂
Az instant kávé lesz ma a téma‼
Hogyan készül? Mármint maga az instant por?
Sokan azt gondolják, hogy ez kávéőrlemény, csak nagyon meg van őrölve, szinte púderfinomságúra, de ez nem így van!
Ha így lenne, akkor ha vizet öntenénk hozzá abból a célból, hogy kávét készítsünk belőle, akkor a végén maradna kávé zacc is a csészében, de instant kávé esetén ugyebár ez nem így van.
Hogyan készül igazából?
Tulajdonképpen arról van szó, hogy nagyon finomra leőrölnek egy jó nagy adag pörkölt szemes kávét és utána forró vizet adnak hozzá, vagyis egy kifejezetten erős, túloldott kávé italt készítenek belőle.
Utána pedig ebből a túloldott italból elvonják a vizet, és az eljárás végén ott marad ez a barna por, ami tulajdonképpen a kávé italnak a szárazanyagtartalma! Ha ehhez forró vizet adunk, akkor újra kávé ital lesz belőle. 🙂
Már gyártanak specialty minőségű kávéból is instant kávét és némelyikük kifejezetten jól is sikerült, nálunk is lehet találni a kávézóban és abban az esetben kifejezetten ajánljuk, ha éppen nyaralásra, kirándulásra készülsz és nem akarod magaddal vinni a gépedet, kávékészítő eszközeidet (túrázáshoz tökéletes, mert ott áramot sem igazán tudsz szerezni, forró vizet viszont biztosan elő tudsz állítani bárhol) viszont szeretnél majd inni egy finom kávét.

Cafe latte vs. Chai latte

Mi a különbség a Chai Latte és a Cafe Latte között?
A Cafe Latte egy igen népszerű kávés ital, aminek alapja egy espresso, amihez tejet és tejhabot adunk hozzá.
Méretét tekintve minimum 2,2 dl és ennek felső határa a “csillagos ég”, bár jobb ezt maximum 3 dl-nél meghúzni, ennél több tej ugyanis már annyira elnyomja a kávé ízét, hogy szinte már nem is érezni benne.
Lényegében ő a tejes kávé! (A képen is ő látható) 🙂
A Chai Latte nagyon hasonlít a Cafe Lattéhoz, csak nála nem egy espresso, hanem egy téli fűszeres fekete tea adja az alapot. Espresso nincs is benne (vannak olyan változatai, amihez adható kávé, de az eredetiben nincsen).
Tejjel és tejhabbal készül.
Mézzel készítve tiszta Karácsony íze van. 🙂
Habár főleg téli ital, ennek ellenére nagyon sokan fogyasztják tavasszal és nyáron is. 🙂

Hogyan ejtjük helyesen – Barista

A barista szót többféleképpen szokták ejteni, mint például bariszta, bárista, barista (s-sel).
No de melyik a helyes? 🙂
Nézzük csak:
Olasz eredetű a szó, ők bárisztá-nak ejtik, ami nyilván nekünk magyaroknak nem annyira áll a szánkra, és ha minden igaz, egy nyelvész professzor állítása alapján a magyar nyelv szabályai szerint (sajnos forrást most nem fogok tudni megjelölni, de utána fogok keresni) mi akkor mondjuk jól, ha a barista (vagyis ténylegesen s-sel) szót mondjuk.
És valljuk be őszintén, talán ez is áll legközelebb hozzánk, ezt tudjuk a legkönnyebben elfogadni, alkalmazni. 🙂

Kézi kávéőrlők

Sokszor kapjuk meg a kérdést, hogy otthoni espresso készítéshez lehet-e használni kézi őrlőt?
A válasz: igen!
Persze itt is vannak fokozatok, vannak kevésbé jó és kifejezetten jó választási lehetőségek.
Az olcsóbb, belépő kategóriás őrlők előnye, hogy kedvező az áruk, viszont hátrányuk, hogy kifejezetten melós velük leőrölni az espressohoz szükséges finom őrleményt (sokáig is tart és fárasztó is), illetve a szemcseméret nem lesz egységes, nem lesz teljesen tiszta az elkészült espresso íze (hacsak nem szitálunk – ami esetben viszont sok lesz a veszteség).
A “kicsit” drágább, profibb kézi őrlők előnye, hogy gyorsak, egységes szemcseméretet lehet velük előállítani és tartósak (örök élet + 1 nap). Az ilyen őrlők ára kb. 7-9-szerese az olcsóbbaknak, de megéri beruházni rájuk! 🙂

Hosszú kávé, alias Lungo

Hagyományos hosszú kávé, alias Lungo lesz a mai téma.
Hogyan készül?
Tulajdonképpen praktikus okokból túlengedik (mi nem, mindjárt ki is fejtem, hogy miért) az espressot (bár helyesebben ezt úgy kellene készíteni, hogy őrlőt kellene állítani, tulajdonképpen durvítani kellene a szemcseméreten az espressohoz használthoz képest, ezért kb. ugyanannyi idő alatt készülne el mint a presso, csak mivel nagyobb a szemcseméret, ezért gyorsabban halad át rajta a víz, így hoszabb lesz az ital. Ez a módszer kicsit nehézkes pörgős időszakokban, szóval nem jellemző, hogy így készítik el), így lesz hosszú. 🙂
Csak így sajnos túloldódik a “fekete” és keserű lesz így teljesen eltűnnek a kávé valódi ízjegyei, pedig nálunk az lenne a fő cél, hogy bemutassuk azt. Azt az ízt, aminek “előállításáért” annyian (termesztők, szüretelők, feldolgozók, szállítók, pörkölők) annyit fáradoztak előttünk. ❤🙂
Szóval mi ezt az italt nem készítjük, helyette ajánljuk a filter eljárással készült kávékat, vagy a long blacket vagy az americanot, ha valaki “hosszú” kávét szeretne fogyasztani! 😉

Ka-fa ital névmagyarázat

A Kaf-fa nevezetű kávés italunk nevéhez egy kis magyarázat! 🙂
Miről kapta a nevét? Ez egy kicsit sokrétű, de mindjárt kifejtjük részletesen.
Ugye ez egy, a FaÜgyelet
és a Kék Elefánt közös tavalyi projektjéhez tartozó ital. Ha valaki elfogyasztott egy Kaf-fát nálunk, akkor hozzájárult ahhoz, hogy fákat ültessünk Szegeden november környékén. 🌳🐘
Szóval az ital neve jött egyrészt a “fa” szóból, illetve utal egy etióp tartományra (ugyebár Etiópia a kávé őshazája) a Kaffa-ra, meg természetesen nem tudtuk kihagyni a kafa (klassz, csúcs, jó, szuper) szóval való játékot sem. 😀
Mi alapján választottuk az összetevőket az italhoz, milyen elvek mentén készült?
Ha már nyári ital és köze van a fákhoz is, akkor:
– legyen hideg, frissítő
– legyen benne zöld
– legyen kicsit barna is
– valamilyen levél jól mutatna benne (a menta levél adta volna magát, de a bazsalikom sokkal de sokkal jobban illett az ízvilághoz).
A végeredmény egy igazán kellemes, frissítő és élénkítő kávés ital lett! 🧊🍹
Ha Kék Elefánt felé jártok és szükségetek lenne egy frissítő kávés italra, akkor ugorjatok be hozzánk egy Ka-Fa-ra, árdemes!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás