kávé előtti

A mai csak egy nagyon rövid bejegyzés lesz.
Rövid, de annál aranyosabb és kifejezetten jól mutatja a törökök kávé iránti szeretetét. 🙂
===============================
A “reggeli” szó törökül kahvalti, ami annyit jelent, hogy “kávé előtti”! 🙂
Hát nem nagyszerű. 🙂
A kávézáshoz viszonyítják az egyik étkezésüket.
Látszik, hogy sokat jelent nekik a kávé és hogy nagy hagyománya van náluk a kávézásnak! 🙂

Autós kávéfőző

Egy különleges kávékészítő eszközt szeretnék ma bemutatni Nektek, amit régebben sikerült fotóznom (ezúton is köszi Szabi, hogy behoztad megmutatni 😉)!
Ez egy Autó-Kávéfőző, ami szivargyújtóról volt üzemeltethető.
Praktikus darab, autós kirándulásokhoz tökéletes megoldás lehetett. 🙂
Daciához, Ladához, Zastavához ajánlották! 🙂

Egy kis nosztalgia – a Jaguara

Mint tudjátok, időnként van nálunk olyan kávé, amit csak nekünk pörköl egy-egy pörkölő, a saját kínálatában nem is szerepel az adott tétel.
A legelső ilyen kávé a brazil Jaguara volt (aminek egyik zsákja meg is található a Fáncsiban kirakva)! 🙂
Tudjátok miért kezdtük el annak idején ezt a “saját” kávés dolgot?
Azért, mert mi a kezdetektől fogva a világos/közepes pörkölésű, magas minőségű kávékra esküszünk, viszont nagyon sokan jöttek hozzánk be úgy, hogy olaszos pörkölésű kávét szeretnének kérni.
Mivel nálunk kifejezetten cél, már-már küldetés a kávé igazi, termőterületre jellemző ízeinek bemutatása, ezért olasz pörkölésű kávékkal nem dolgozunk (nincs semmi bajunk egyébként vele, csak a Fáncsi küldetésébe nem illeszkedik bele), viszont azt találtuk ki, hogy előhozakodunk egy olyan kávéval, ami csokis, mazsolás ízével könnyen értelmezhető, és ami jó kezdet lehet az újhullámos kávékkal akkor ismerkedőknek. 🙂
Ez lett a Jaguara.
Azóta volt már több “saját” kávénk is, de ennek az emléke maradt meg a legjobban! 🙂

Kik isszák a legtöbb kávét a világon?

Melyik országban legnagyobb az egy főre jutó kávé fogyasztás?
Elsőre talán legtöbben Olaszországra gondolnánk, de esélyes lehetne az USA is, illetve talán Magyarország is beugorhatna sokunknak, hiszen szinte mindannyiunk napjaihoz hozzátartozik a kávé fogyasztása! 🙂
Valójában Finnország az első ebben a témában. 🙂
Egy főre nagyjából 12 kg kávé fogyasztása jut egy évben egy finnre. Az olaszok csak 13.-ak ebben a listában! 🙂

Melyik fontosabb a kávékészítéshez?

A kávékészítő eszköz (V60, Aeropress, Kotyogó, Kávégép, stb.) vagy az őrlő?
Elsőre legtöbben az eszközre voksolnának, de az a helyzet, hogy az őrlő sokkal fontosabb.
Gondoljunk csak bele:
Van egy szuper, több millió forintos gépünk. Veszünk hozzá egy minőségi kávét és azt ledaráljuk egy darálóval. Tudjátok, a daráló az, amelyiknek van 2 pengéje, azzal kaszabolja, vágja szanaszét a kávé szemeket több “ezer” különböző szemcseméretű darabra. Ha ebből készítenénk kávé italt a profi géppel, akkor a végeredmény nagyon rossz lenne. Egyszerre lenne keserű és savanyú az ital! Ugyanez lenne a helyzet, ha egy rosszul beszabályozott) őrlőt használnánk, mert ebben az esetben is nagyon különböző szemcseméreteket állítanánk elő a szemes kávéból!
Vegyünk egy másik esetet. Van egy egyszerű, 2 decis poharunk. Ugyanazt a kávét használjuk, mint az első esetben, de most a daráló (vagy egy rosszul beszabályozott őrlő) helyett egy jó őrlőt használunk, ami a lehetőségekhez mérten egységes szemcseméretet állít elő. Ebben az esetben a végeredmény egy nagyon finom kávé ital lesz, mert egységes kioldódást tudunk elérni így. 🙂
Szóval az őrlő sokkal fontosabb!
Ha éppen döntés előtt állsz, akkor javaslom, hogy gép helyett először az őrlőt szerezd be, jobban jársz. 😉

Dirty Chai

Kávés is meg nem is! 😃
Dirty chai lesz a mai téma!
Sokan szeretik a chai lattét, aminek tulajdonképpen egy téli fűszeres fekete tea az alapja, amit megbolondítunk egy kis mézzel, végül felöntünk latte artra alkalmas tejhabbal, ezáltal egy különösen finom őszi/téli ital kapunk! 😃
Ez eddig még nem kávés bejegyzés lenne, de ha ehhez a csodás italhoz hozzáadunk egy espressot (vagy kettőt), akkor megkapjuk a dirty chai nevezetű kávés italt, ami kifejezetten jól tud esni hűvös időben, ráadásul még jobban felerősíti a chai latte “karácsony” ízét! 🙂
Tea + tej + méz + espresso. Furcsa kombináció?
Lehet!
De a végeredmény magáért beszél! 😉

Kotyogó

Az a helyzet, hogy kifejezetten kedvelem a kotyogóval készült kávét, nem véletlen, hogy a Kék Elefántban is készítünk ilyen italt. 🙂
Miért kezdtük el adni a kávézóban a kotyogós kávét? Hiszen az inkább otthoni eszköz?
Sokan mondogatták nekünk, hogy könnyű dolgunk van, mert van egy jó gépünk a kávézóban, így könnyedén tudunk finom kávét készíteni, de nekik nem egyszerű, hiszen csak egy kotyogójuk van otthon, azzal nem igazán lehet jó kávét készíteni.
Mi meg arra gondoltunk, hogy elfogadjuk a kihívást és kikisérleteztünk egy receptúrát (illetve egy módszert), amivel bizony igencsak kiváló kávé italt lehet előállítani otthon (ez alapján készítjük mi is a kávézóban és egy jó pár workshopon, előadáson is bemutattuk mit tud ez a kis egyszerű eszköz). 🙂
Na de miért jó a kotyogó?
✔ olcsó (szinte az egyik legkedvezőbb árú kávékészítő eszköz)
✔ kis helyen elfér
✔ könnyen hordozható, akár túrázni is el lehet vinni
✔ egyszerű
✔ strapabíró, nem kell félni, hogy hamar tönkremegy
Szóval ha otthon finom kávét készítenél magadnak anélkül, hogy be kellene szerezned egy használt autó áráért egy kávégépet, akkor én maximálisan ajánlom ezt a szuper kis eszközt. 🙂

10 kérdés 10 válasz

Egy régi szép emlék, de a benne rejlő válaszok még most is hasznosak!

Köszönöm a megtisztelő lehetőséget az Egyetem TV Választár című műsora készítőinek (nagyon hasznos és érdekes videókat találtok náluk, érdemes követni őket)! ❤💙😀
Azért izgultam ám….😃
Fogadjátok sok szeretettel!

Koffeinmentes kávé

A koffeinmentes kávékkal fogunk foglalkozni egy kicsit!
Korábban hallottam egy történetet, ami mellett nem tudok, nem szabad elmenni, mert gondot okozhat.
Egy vendég kért egy kávézóban egy koffeinmentes kávét.
Nem tudtak adni neki, de azt taláták ki a pultban állók saját hatáskörben (mondván: MEGOLDJUK), hogy rövidebbre engedik neki az espressot (vagyis ristrettot készítettek), mert így alig van benne koffein. De ez nagyon nem igaz.
Az espresso és a ristretto koffeintartalma ha nem is teljesen, de nagyon hasonló egymáshoz (mondjuk ha az espresso 70 mg, akkor a ristretto kb. 60-65 mg koffeintartalmú), szóval az erre érzékenyeknek nagy gondot okozhat ez a mutatvány, vagyis ez nem helyes hozzáállás.
Ha nincs, akkor bele kell állni, hogy nincs és kész.
Nálunk mindig van, mert nagyon finom és vannak koffeinre érzékenyek, akik kifejezetten keresik is. 🙂
Persze a koffeinmentes kávék is tartalmaznak minimális koffeint, de ez nagyon minimális, nem számottevő!

Az instant kávé

Egy kis ismeretterjesztés fog következni. 🙂
Az instant kávé lesz ma a téma‼
Hogyan készül? Mármint maga az instant por?
Sokan azt gondolják, hogy ez kávéőrlemény, csak nagyon meg van őrölve, szinte púderfinomságúra, de ez nem így van!
Ha így lenne, akkor ha vizet öntenénk hozzá abból a célból, hogy kávét készítsünk belőle, akkor a végén maradna kávé zacc is a csészében, de instant kávé esetén ugyebár ez nem így van.
Hogyan készül igazából?
Tulajdonképpen arról van szó, hogy nagyon finomra leőrölnek egy jó nagy adag pörkölt szemes kávét és utána forró vizet adnak hozzá, vagyis egy kifejezetten erős, túloldott kávé italt készítenek belőle.
Utána pedig ebből a túloldott italból elvonják a vizet, és az eljárás végén ott marad ez a barna por, ami tulajdonképpen a kávé italnak a szárazanyagtartalma! Ha ehhez forró vizet adunk, akkor újra kávé ital lesz belőle. 🙂
Már gyártanak specialty minőségű kávéból is instant kávét és némelyikük kifejezetten jól is sikerült, nálunk is lehet találni a kávézóban és abban az esetben kifejezetten ajánljuk, ha éppen nyaralásra, kirándulásra készülsz és nem akarod magaddal vinni a gépedet, kávékészítő eszközeidet (túrázáshoz tökéletes, mert ott áramot sem igazán tudsz szerezni, forró vizet viszont biztosan elő tudsz állítani bárhol) viszont szeretnél majd inni egy finom kávét.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás