A mérlegelés

• A mérleg •

Miért használjuk a Kék Elefántban? Újhullámos hóbort ez, vagy van értelme?

🔹️ Nagyon egyszerű a válasz:
– minőségbiztosítás céljából.

🔹️ Ez volt a rövid válasz, de nézzük meg egy kicsit részletesebben:
– mindegyik kávénak más és más az íze
– mindegyik espresso-nak van egy ideális receptúrája, amivel a legjobban ki tudjuk hozni a kávé alapanyag valódi ízét
– ez a receptúra többek között tartalmazza a felhasznált őrlemény és a kifolyó espresso ital mennyiségét grammban kifejezve
– ezeket a grammokat (vagyis a bemenő és a kimenő mennyiséget) mérjük minden egyes elkészített italnál, ezzel biztosítva azt, hogy amennyire csak lehet egész nap ugyanazt az ízt tudjuk kihozni ugyanabból az alapanyagból

A latte art

Ma a LATTE ART kerül terítékre!

Mi is az és miért fontos, ha fontos egyáltalán? 😊

A latte art egyszerűen fogalmazva lényegében a tejhabbal való minta öntés művészete! Így kerülnek olyan minták a tejes kávés italokra (olyanokra mint a cappuccino, cafe latte, espresso macchiato, flat white, stb.) mint a szív, tulipán, rozetta, hattyú, stb. 😊

Többször hallani, hogy ez csak hókusz pókusz és azon kívül, hogy szép, semmi értelme nincsen!

Szépnek szép! De hogy ne lenne értelme?!

Bizony van! 😉

Lényegében ez egy minőségbiztosítás! 😎

Ha a barista olyan tejhabot készít, amivel nem lehet mintát önteni, akkor a vele készült kávé italunk sem lesz finom!

Ha viszont tudunk a tejhabbal (lényegében ez már tejkrém) mintát önteni, akkor az íz is várhatóan (mert hát ez függ azért az elkészült espressotól is) tökéletes lesz! 😊

Gondoljunk csak bele!

Adott egy cappuccino!

📌 Teszünk rá egy vastag, buborékos, szivacsos tejhabot. Az alján ott marad az espresso, a tetején szinte meg csak a szivacsos tejhab van. Alig elegyednek el, nem érjük el vele a célunkat, az íz nem lesz az igazi!

📌 Nagyon vékony, szinte csak tej ráöntése esetén meg túl híg lesz az elegy, nem lesznek jók az arányok, megintcsak nem lesz igazi az íz!

📌 Megfelelően habosítva (amivel tudunk mintát önteni) egy krémes, selymes italt tudunk elérni, ami bizony finom lesz.

Nem kötelező a latte art, de ha már úgyis olyan tejhabot érdemes készíteni, amivel lehet önteni mintát, akkor már miért ne tennénk meg!

Miért ne készítenénk olyan italokat, amik tényleg szem szájnak ingere! 😉

Persze könnyebb mondani, mint megtenni, de sok-sok gyakorlással bárki számára megtanulható!

Ha már tudjuk milyen tejet érdemes választani, mik a tejhabosítás szabályai, akkor már csak gyakorolni kell! 😊

Tudod hol terem meg a kávé?

Egyperces blogbejegyzésünkben azzal foglalkozunk, hogy hol terem meg a kávé!

A találóan “The Bean Bealt”-nek nevezett övezet a Baktérítő és a Ráktérítő között terül el!

Itt megfelelőek a feltételek (hőmérséklet, éves csapadékmennyiség, stb.) ahhoz, hogy a kávé növény és persze annak gyümölcse rendesen ki tudjon fejlődni. 😊

Kávé termelő országok pl.:
📌 Etiópia (a kávé őshazája),
📌 Brazília (a legnagyobb kávétermelő a világon)
📌 Vietnám (legnagyobb robuszta termelő a világon)

Nem terem meg Európában, főleg nem Olaszországban, mint ahogy azt sokan gondolják.

Ráadásul sokan azt gondolják, hogy Olaszországban olyannyira megterem a kávé, hogy ő az őshazája, de bizony ez nagyon nem így van. Egyrészt Etiópia a kávé őshazája (tudom, hogy ezt többször is írtam már, de nem árt sokszor hangsúlyozni), másrészt Olaszország nem nagyon jó terep a kávé termesztésének. Ez van!

A kávé szó jelentése, eredete

Bejegyzésünk a kávé szó eredetével, jelentésével fog foglalkozni csak nagyon röviden! 😊

2 teória van arra, hogy honnan származik ez a szó:

1️⃣. A kávé őshazája (ami mint tudjuk Etiópia) egyik tartományának, Kaffának a nevéből eredeztetik egyrészt. Ez nagyon adná magát, de

2️⃣. a mi kávé szavunk viszont az arab kahwa szóból ered, amelynek jelentése eredetileg bor volt. Valószínűsíthető, hogy azért kezdték bornak nevezni az arabok ezt az italt, mert ahhoz hasonló élénkítő, hangulatjavító hatása volt. 😊

Miért fontos a víz?

Azért, hogy jó legyen az íz! 😊

És tényleg erről van szó! Nem azért szoktunk ezzel a témával foglalkozni, mert divatos, hanem azért mert fontos! 😉

Gondoljunk csak bele:

🔹️ az espresso 87-93%-a víz (ugye nem is gondolnánk ezt erről a sűrű italról)
🔹️ a filter eljárással készült kávék majdnem 99-a víz (itt azért lehet sejteni, hogy ez jobban vizes, de hogy ennyire…..)

Ha nem elég lágy és tiszta ízű a vizünk, akkor szinte lehetetlen kihozni a kávéban rejlő valódi ízeket!

Hát ezért fontos a víz! 😉

Az újhullámos Kék Elefánt Kávézóban kifejezetten figyelünk a víz minőségére annak érdekében, hogy folyamatosan a legjobbat tudjuk nyújtani Nektek ízélményben!

Miért Kávézz Nálunk – 3. rész

Mert nem engedünk a minőségből!

Amióta nekiláttunk a kávézónak (már majdnem 3 éve) csak minőségi kávékkal dolgozunk és nem is hagyjuk magunkat eltántorítani tőle! Pedig volt rá nem is kevés próbálkozás, mondván hogy így csak nagyon szűk kört fogunk elérni.

Szerencsére ez nem így van, látszik, hogy van igény a minőségre, a minőségi kávézásra.

Mi kifejezetten olyan újhullámos kávézó vagyunk, aki szeretné bemutatni a kávé igazi ízét, ezért csak magas minőségű és világos pörkölésű alapanyagokkal dolgozunk!

Ezt szeretjük, ezt tudjuk teljes szívvel képviselni. Használhatnánk sötét pörkölésű kávékat is, de az nem lenne őszinte a részünkről.

A világos pörkölésű alapanyagoknál érződik a kávé igazi íze, ami ráadásul termelő országtól, termőterülettől függően más és más tud lenni. Nem unalmas, lehet játszani vele, hogy például sikerül-e megtalálni az őszibarackos, vagy a feketeribizlis vagy éppen a kékszőlős ízt. Egy igazi kaland, élmény az ízek keresése, ezt az élményt szeretnénk átadni kávézóinkban kedves vendégeinknek!

Ehhez folyamatosan keressük a jobbnál jobb beszállítókat. Állandó pörkölő partnereink:

  • Casino Mocca (magyar)
  • Warda Coffee Roasters (magyar)
  • La Cabra (dán)
  • North Star (angol)

(TIPP:

Szeretnél találkozni valódi pörkölőkkel, szeretnéd megismerni a kávé világát közelebbről?

Gyere el az I. Szegedi Kávékurzusra!

További infó és jegyvásárlás itt:

👉 https://www.kapca.hu/esemenyek)

Ha többet szeretnél megtudni az általunk használt kávékról, akkor térj be hozzánk és szívesen mesélünk róla! Ráadásul ott meg is tudod kóstolni őket:

  • Kék Fáncsi – Szeged, Klauzál tér 5.
  • KisFáncsi – Szeged, Szentháromság u. 7.

Miért Kávézz Nálunk? – 2. rész

Mert nem kell feszélyezve érezned Magad! 😊

Persze megvan annak is a varázsa, ha ültető ember kísér az asztalodhoz, vagy ha öltönyös pincér szolgál ki, de talán ez nem a mindennapokra jellemző.

Nálunk otthon érezheted magad, viccelődhetsz, beszélgethetsz a többi vendéggel és barátkozhatsz velük, ez nálunk teljesen természetes.

Úgy érezheted magad mintha egy konyhába lépnél be egy ismerősödhöz és elfogyasztanál egy nagyszerű kávét.

Talán veled is előfordult már, hogy bementél egy helyre és az ott dolgozók csúnyán, már-már mérgesen néztek rád, hogy mit keresel ott, nehogy már dolgozni kelljen!

Nálunk ez nem fordulhat elő. Szenvedéllyel, élvezettel és ezek miatt vidáman készítjük a kávékat. Szeretjük az embereket, kíváncsiak vagyunk rájuk, imádjuk a sztorijaikat.

Kifejezetten az a célunk, hogy ki tudj szakadni a rohanó világból, el tudj lazulni nyugodt, baráti környezetben.

Élvezd az életed! Élvezd a kávéd!

Hol?

A Kék Elefánt Kávézókban:

  • Szeged, Klauzál tér 5.
  • Szeged, Szentháromság u. 7.

Miért Kávézz Nálunk? – 1. Rész

Mert mi csak kávéval foglalkozunk!

Jó, jó….megértjük, ha ez kicsit rövid válasznak tűnik, rögtön meg is írjuk, mire is gondolunk!

Ismeritek az ezermester és a szakember dilemmát?

Melyiknek érdemes lenni?

Az ezermester ugyebár mindenhez ért, de semmihez sem igazán jól. Mindent meg tud csinálni, de semmi sem olyan lesz, amilyennek lennie kellene.

Ezzel szemben a szakember egyvalamiben jó, de abban nagyon.

Mi nem vagyunk ezermesterek, csak a kávéval foglalkozunk. Nem készítünk sütiket, szendvicseket, nem foglalkozunk borokkal…..és még sorolhatnánk itt egy csomó dolgot, amit nem csinálunk és így nem forgácsolja szét a figyelmünket.

Kávéval foglalkozunk, ezt készítünk nap mint nap, folyamosan tanulunk, kávés eseményeken veszünk részt és szervezünk ilyen programokat, versenyzünk, fejlesztjük magunkat.

Célunk, hogy bemutassuk a kávé igazi ízét kedves vendégeinknek.

Fontosnak tartjuk, hogy minél több emberhez eljusson a minőségi kávézás lehetősége, ezen dolgozunk folyamatosan, ezért is veszünk részt rendezvényeken és tartunk oktatásokat.

Kávézóink az alábbi címeken érhetőek el:

  • Kék Elefánt:  Szeged//Klauzál tér 5.
  • Kék Elefánt – KisElefánt: Szeged//Szentháromság u. 7.

Miért Kávézz Nálunk?

Korábban elkészítettünk egy Instagram bejegyzést, ahol pontosan ugyanezt a kérdést tettük fel. Az Instagram nem ad túl tág lehetőséget kifejteni írásban a gondolatainkat (és ez jól is van így, hiszen ő a képekről szól főleg), viszont mi szerettük volna ezt jobban kifejteni, ezért folyamodtunk ennek a blogbejegyzésnek a megírásához.

Az írás közben rájöttünk, hogy egy bejegyzés nem elég, vagy legalábbis túl uncsi lenne végigolvasni az egészet, ezért több rövid bejegyzésben (heti egyet fogunk írni ebben a témában) fogjuk kifejteni ezzel kapcsolatos gondolatainkat.

Szóval ez egy beharangozó bejegyzés, amiben leírjuk, hogy miről lesz szó az elkövetkező hetekben:

  • minőségi alapanyagok szerepe
  • megfelelő gép szerepe
  • szaktudás fontossága
  • önfejlesztés szakmai téren
  • megfelelő őrlő fontossága
  • szívélyes vendéglátás
  • és még sok-sok minden más

Szóval ha érdekel ez téged, akkor várunk vissza!

Jövő héten jövünk!

A tökéletes kávé titka

Mi szükséges ahhoz, hogy egy nagyszerű kávét tudjunk előállítani?

Elég, ha van egy több millió forintot érő kávégépünk, de alacsony minőségű (itt megjegyezném, hogy attól még lehet rossz minőségű az alapanyag, hogy drága) szemes kávét használunk hozzá?

Elég, ha van egy jó szemes kávénk és mondjuk egy zseniális őrlőnk, de a gépünket éppen csak a festék tartja össze, víz meg alig jön belőle, és az is 99 °C-osan?

Vagy ha minden klappolna is, mert jó a gép, jó az őrlő és még a szemes kávé alapanyagunk is kiváló, csak éppen azt se tudjuk, hogyan kell ezeket használni, akkor mekkora az esély egy tökéletes espressora?

Mi a titok?

Mint mindenhol, itt is a csillagok együttállásában keresendő a megoldás, mindjárt sorolom is a 4 csillagot: 😉

⭐ ALAPANYAG (SZEMES KÁVÉ + A FELHASZNÁLT VÍZ)

⭐ KÁVÉGÉP

⭐  KÁVÉ ŐRLŐ

⭐ végül, de korántsem utolsó sorban a Barista SZAKÉRTELME

Ez az a 4 dolog, ami EGYÜTTESEN szükséges ahhoz, hogy tökéletes kávét készítsünk! 😊

Például vegyünk egy piskótát. Azt ugye nem túl nehéz elkészíteni. Várhatóan finom lesz….hacsak nem záptojás az alapanyagod hozzá. 😊

Vagy hiába van meg minden alapanyagod, és a világ legjobban felszerelt konyhájába is beengedhetnek, ha éppen fogalmad sincs, mi a piskóta receptje. 😊

Nem ragozom túl……minden számít a a csillagok közül.

Ezért fordulhat elő, hogy találsz egy kávézót, amiben ott van egy szuper gép, profi őrlő és még a barista is érti a dolgát, mégis rossz lesz az elkészült kávé italod.

Tényleg minden számít, ha a cél a tökéletes kávé elérése! 😉

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás