Tudás vs. eszköz

Aki csak jártas a kávékészítésben, meg fogja erősíteni, hogy a kávékészítés legfontosabb záloga nem az eszköz, hanem a tudás maga! 🙂
Mit gondolsz?
Ha valakinek van egy zseniális és nagyon drága fényképezőgépe, biztos, hogy kiemelkedő képeket fog tudni készíteni? 📷
Vagy ha beszerzek egy remek sütőt, akkor máris én leszek a világ legjobb szakácsa? 👨‍🍳
De kérdezhettem volna azt is, hogy ha beszerzek egy ecsetet, akkor már egyből a kisujjamban van a festészet? 👨‍🎨
Természetesen a válasz mindegyik kérdésre: NEM
Az eszköznél van sokkal fontosabb dolog is, ha kiemelkedő eredményt szeretnénk elérni!
Visszatérve a fotós példára: láttam már olyan tapasztalt, profi fotóst, aki egy egyszerű mobiltelefonnal sokkal jobb képet készített, mint akinek profi fényképezőgépe volt, de tapasztalatlan volt a fotózásban. 🙂
A tudás és a tapasztalat sokkal többet számít az eszköznél 🙂
Az eszközt viszonylag könnyű beszerezni, a tudás megszerzése viszont egy kicsit fáradtságosabb és hosszabb ideig tart, de néha sokkal érdemesebb az utóbbival kezdeni, hiszen ha megvan a tudás, akkor már bombabiztosan tudni fogjuk, hogy milyen eszközt érdemes beszerezni (mert ugye nem biztos, hogy a drága és a trendi a legjobb)! 😉

Melyik a régebbi? Eszpresszó vagy a kotyogó?

Mit gondolsz, melyik a régebbi? Az eszpresszó gép vagy a kotyogó alapját adó Bialetti Moka Expressz (amit amúgy szintén kotyogóként szokás nevezni)?
[Hogy mi az a kotyogó és miért hívják így, abba most nem mennék bele, ez lehet hogy majd egy későbbi bejegyzés témája lesz.
Egyébként van egy online oktatóanyagunk, aminek a neve Online Kotyogós Mesterkurzus, amiben részletesen megtalálható a magyarázat, meg természetesen megkapsz általa minden tudást, ami ahhoz kell, hogy kompromisszummentesen nagyszerű kávét tudj készíteni a kotyogóddal otthon vagy akár a nyaralás alatt is 🙂
Itt minden részletet megtalálsz az oktató anyagról: ⤵️⤵️⤵️

https://www.subscribepage.com/kotyogo

Ez az anyag nem mindig érhető el, érdemes feliratkozni a facebook vagy instagram oldalunkra, ott mindig teszünk fel róla infót, amikor megnyitjuk újra a vásárlás lehetőségét (ez nagyjából 3-4 havonta történik meg)]
⭐ Na de vissza az eredeti kérdésre:
Eszpresszó gép régebb óta létezik, mint a Bialetti Moka Expressz‼
Az eszpresszó gépek előtt nagyon lassan készültek el a kávék, rendszerint áztatásos, forralásos és csöpögtetős eljárásokat használtak az élénkítő fekete ital elkészítésére.
Az eszpresszó gépek nagy nyomás felhasználával sokkal gyorsabban készítettek kávét (az eszpresszó név maga is a gyorsaságra és a nagy nyomásra utal), mint elődeik, csak nagyok voltak, otthon nem igazán lehetett használni őket! 🙂
Erre jött válaszul a Bialetti által 1933-ban feltalált Moka Expressz, ami kicsi volt, de gyors, teljesen otthoni használatra tervezve. 🙂
Ráadásul az akkori presszógépekhez hasonló kávét állított elő, hiszen nagyjából hasonló nyomással dolgoztak (a régi presszógépek még nem tudták a ma elvárt 9 bar nyomást, inkább csak 1-2 bar-ral dolgoztak, ez miatt egy sokkal, a mai eszpresszókhoz képest hígabb, hosszabb kávét állítottak elő), tulajdonképpen abban az időben a Moka Expressz volt az otthoni presszókészítő! 🙂

Dead eye – mi az?

Többször elhangzik a kérdés a Fáncsiban, hogy mi az az itallapon olvasható, Dead Eye nevezetű ital, hogyan kell azt elképzelni?
Azt hiszem ilyen névvel eléggé jogos a kérdés. 😄
A Dead Eye az egy igen nagy koffeintartalmú kávés ital.
Konkrétan 3 espresso és 1 filter kávé összeöntve, vagyis nagyjából 3 dl fekete kávéról van szó (tej és cukor nincs hozzá).
Kihívásnak tűnik, de van az az élethelyzet, amikor jól jöhet, ráadásul nagyon finom is. 🙂
Persze sokan isznak ennyi kávét egy nap, de valószínűleg nem egyszerre, úgyhogy érdemes óvatosan bánni vele. 😉

Munkaterület tisztán tartása

A barista mindig tisztán tartja a munkaterületét! Miért?

Vegyük például a tömörítő környékét.

Bármennyire is igyekszünk, könnyen vízcseppes, kávéőrleményes illetve kávécseppes tud lenni a tömörítő közelében a munkaterület!

Ha ezeket nem szedjük össze törlőkendővel és/vagy ecsettel, akkor nagyon könnyen a tömörítő alja fogja összeszedni, ami nem túl szerencsés, hiszen közvetítésével ezek a szűrőben levő kávéra fognak kerülni, ott pedig nem igazán vannak jó helyen! 😊

Apróság, könnyű megfeledkezni róla, de a munkaterület tisztántartása is egy kiemelten fontos feladat. 😉

Filter papír átnedvesítése – miért?

Miért kell átnedvesíteni forró vízzel a szűrőpapírt a csepegtetős kávékészítő eljárásoknál?

🔹️ Azért, mert ha fehér színű a papír, akkor ugyebár fehérítőt használtak fel hozzá, amit jó ha kimosunk belőle, mert ellenkező esetben az belekerülhet az elkészült kávéba, ami el tudja rontani az ital ízét. (Érdemes illatolni ezt a fajta papírt, miközben öntjük rá a vizet, érezni fogjuk a fehérítő illatát).

Ha barna, fehérítő mentes papírt használunk, akkor meg fás, papír ízt tudunk belemosni a kávé italba, ezt is érdemes kimosni. 😊

Nem mellesleg a szűrőpapír forró vizzel való átnedvesítésével felmelegítjük a készítés során használt eszközöket is, ami egy nagyon fontos mozzanata ennek a kávékészítési eljárásnak! De ez már egy másik bejegyzés témája lesz valamikor! 😉

Mizu

“Mizu? A Mizu az mi?” 🙂

A válasz: A Mizudashi kávékészítő eszközzel készült kávét nevezzük így!

Ez egy hideg kávé, amiben a hideg szó nem arra utal, hogy egyszer meleg volt és hagytuk kihülni, hanem arra, hogy alapból hidegen készül (soha nem is volt meleg). 🙂

Lényegében hideg vízben (a Mizudashi szó jelentése: víz) ázik a kávéőrlemény nagyon sok órán keresztül, kiázik belőle minden, aminek ki kell ázni és a végeredmény egy igazán kellemes, édeskés (de persze ez függ a felhasznált kávétól is), enyhe savassággal rendelkező, frissítő és hideg kávés ital.

Nyári hőségben nagyon jó választás lehet! 😉

Black Ivory

Biztosan hallottatok már a Kopi Luwak nevezetű kávéról, ami a világ egyik legdrágább kávéja és a különlegességét az eléggé bizar feldolgozási eljárása adja.

Konkrétan úgy történik a feldolgozása, hogy egy kis állat, a cibetmacska megeszi a kávé gyümölcsét, majd az ürülékéből kiszedik a meg nem emésztett kávészemeket és azt adják el iszonyat drágán.

Az már kevésbé ismert, hogy van egy hasonlóan drága kávé, ami hasonlóan ritka is és hasonló a feldolgozási eljárása a Kopi Luwakhoz, csak itt egy “kicsit” nagyobb állat végzi a “feldolgozást”: elefánt! 😀

A neve Black Ivory! 😊

Ez a kávé Thaiföldről származik, egy sérült elefántoknak biztonságot nyújtó rezervátumból.

A kávé eladásból részesedést kap a rezervátum, amit az elefántok egészségügyi ellátására, gondozására fordítanak! 😊

Cappuccino

Egy nagyon klasszikus kávés itallal, a cappuccinoval fogunk foglalkozni ma! Kettő tévhitet szeretnénk eloszlatni ma vele kapcsolatban! 😊

A két tévhit az ital űrmértékével és az összetevőivel kapcsolatos:

Több kávézóláncnál is lehet találkozni nagy és óriási cappuccinókkal, amik 200-300 ml-esek is lehetnek, ami ugye elég megtévesztő lehet, hiszen a hivatalos mérete ennek az olasz italnak 150-180 ml. 😊

Az összetevőit tekintve pedig annak ellenére, hogy nagyon sok helyen a cappuccino egy espressoból (jobb esetben, mert néha instant kávéporból készül a kávé alap hozzá) és tejszínhabból áll, valójában hivatalosan espressoból, tejből és tejhabból áll (tulajdonképpen egy homogén mikrohabot, tejkrémet állítunk elő a tejből). 😊

Ecsetelni, törölni, egyik sem vagy mindkettő?

Ecsetelni, törölni, egyik sem vagy mindkettő?

Mármint a szűrőkosár takarítása a kérdés! 😀

Az biztos, hogy az “egyik sem” az nem jó válasz, ez könnyen sejthető is. 😊

Az ecsetelés nem rossz, viszont sajnos nem elég. Az csak a nagy “szennyeződések” (zaccnak) eltávolítására jó, de az apró szemcséket és a vízet nem tünteti el.

A rongy már egy sokkal jobb választás, ő mindent eltüntet. Ha csak az egyiket akarod használni, akkor ez legyen az.

Amúgy az a legjobb, ha mind a kettőt használjuk, mert ha eltávolítjuk a nagy részét a zaccnak ecsettel, akkor a rongy nem koszolódik olyan gyorsan és nem keni össze a szűrőkosarat! 😉

E.T.

Mai bejegyzésünkben a méltán népszerű E.T.-ről lesz szó!

Na nem a jól ismert földönkívüli kis lényről fogunk írni, hanem egy olyan nyári kávés italról, ami hasonlóan szerethető, mint az a bizonyos űrbéli figura! 😀

Ez nem más, mint az Espresso Tonic!

Az első hallásra igen furcsa kombináció eszméletlen jó ízt eredményez, ráadásul kellemesen hűsítő és frissítő is ez az ital, igazi nyári kávékülönlegesség! 😊

Kinek köszönhetjük és melyik évben készítették először?

Meglepő módon már 2007 óta létezik ez az ital és a svéd Koppi pörkölő csapatának köszönhetjük, ott készítették el először! 😊

Mi nagyon hálásak vagyunk nekik érte! ❤

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás