Cappuccino

Egy nagyon klasszikus kávés itallal, a cappuccinoval fogunk foglalkozni ma! Kettő tévhitet szeretnénk eloszlatni ma vele kapcsolatban! 😊

A két tévhit az ital űrmértékével és az összetevőivel kapcsolatos:

Több kávézóláncnál is lehet találkozni nagy és óriási cappuccinókkal, amik 200-300 ml-esek is lehetnek, ami ugye elég megtévesztő lehet, hiszen a hivatalos mérete ennek az olasz italnak 150-180 ml. 😊

Az összetevőit tekintve pedig annak ellenére, hogy nagyon sok helyen a cappuccino egy espressoból (jobb esetben, mert néha instant kávéporból készül a kávé alap hozzá) és tejszínhabból áll, valójában hivatalosan espressoból, tejből és tejhabból áll (tulajdonképpen egy homogén mikrohabot, tejkrémet állítunk elő a tejből). 😊

Ecsetelni, törölni, egyik sem vagy mindkettő?

Ecsetelni, törölni, egyik sem vagy mindkettő?

Mármint a szűrőkosár takarítása a kérdés! 😀

Az biztos, hogy az “egyik sem” az nem jó válasz, ez könnyen sejthető is. 😊

Az ecsetelés nem rossz, viszont sajnos nem elég. Az csak a nagy “szennyeződések” (zaccnak) eltávolítására jó, de az apró szemcséket és a vízet nem tünteti el.

A rongy már egy sokkal jobb választás, ő mindent eltüntet. Ha csak az egyiket akarod használni, akkor ez legyen az.

Amúgy az a legjobb, ha mind a kettőt használjuk, mert ha eltávolítjuk a nagy részét a zaccnak ecsettel, akkor a rongy nem koszolódik olyan gyorsan és nem keni össze a szűrőkosarat! 😉

E.T.

Mai bejegyzésünkben a méltán népszerű E.T.-ről lesz szó!

Na nem a jól ismert földönkívüli kis lényről fogunk írni, hanem egy olyan nyári kávés italról, ami hasonlóan szerethető, mint az a bizonyos űrbéli figura! 😀

Ez nem más, mint az Espresso Tonic!

Az első hallásra igen furcsa kombináció eszméletlen jó ízt eredményez, ráadásul kellemesen hűsítő és frissítő is ez az ital, igazi nyári kávékülönlegesség! 😊

Kinek köszönhetjük és melyik évben készítették először?

Meglepő módon már 2007 óta létezik ez az ital és a svéd Koppi pörkölő csapatának köszönhetjük, ott készítették el először! 😊

Mi nagyon hálásak vagyunk nekik érte! ❤

Cortado űrmértéke

Ma egy igen vitatott kérdéssel fogunk foglalkozni, a cortado űrmértékével!

De először is tisztázzuk, mi is az a cortado!

Ez egy spanyol kávés ital, a neve a cortar szóból ered, ami vágást jelent.

A vágás szó arra utal, hogy “elvágják” a masszív, durva kávés ízt (a spanyol pörkölés nagyon sötét, ezáltal kiemelten keserű, égett ízt eredményez), vagyis felhigítják tejjel az espressot! 😊

Az espresso-tej aránya 1:2 (tehát 1 rész espresso, 2 rész tej), vagyis ez azt jelenti, hogy ez egy 90-100 ml-es ital, nem nagyobb! 😊

Milyen szemcseméretet kell használni?

Milyen őrlemény szemcseméret szükséges az egyes kávékészítési eljárásokhoz?

Fontos a kérdés, mert nem jó, ha összekeverjük. 😊

– Török kávé: hagyományosan púderfinomságú (újhullámosan durva) szemcseméret

– Espresso: finom

– Filter: durva

– Kotyogó: nagyon durva (mint a cukor, vagy a nádcukor)

Filterkávé készítők!

Ma a nagyon jó otthoni kávékészítőkkel, a filter eszközökkel fogunk foglalkozni egy kicsit, azon belül is azzal, hogy miért kapták a “filter” nevet.

Valljuk be, nem túl szerencsés ez az elnevezés, sokaknak a nem túl minőségi filteres teák ugranak be először.

A filterkávé egyszerűen azért kapta ezt a nevet, mert valamilyen szűrőt használnak az elkészítés során.

Ezek a szűrők lehetnek fémből, papírból, szövetből, amik közül véleményem szerint a papír a legjobb!

Ami a legjobb, hogy kiváló kávékat lehet ezekkel a kávékészítőkkel otthon is készíteni, nem igényel túl nagy befektetést sem!

Ezzel a bejegyzéssel adósotok voltam már a tömörítéses bejegyzés óta! 😊

Akkor megbeszéltük, hogy az eszpresszó készítés egy nagyon fontos (de valószínűleg kifejezetten felülértékelt) mozzanata a tömörítés.

Ennél van egy sokkal fontosabb lépés, amit közvetlenül a tömörítés előtt kell végeznünk, és kiemelten oda kell figyelni rá, ha a célunk a lehető legjobb eszpresszó elkészítése.

Ez a lépés nem más, mint az eloszlatás❗❗❗

Vagyis a leőrölt kávé szűrőkosárban való egyenletes eloszlatása.

A hangsúly itt az egyenletes szón van: minden irányban (mélységében és szélességében is) azonos sűrűségűnek kell lennie a szűrőkosárban levő őrölt kávénak. 😊

Nem elég, hogy lapos legyen a kávé “ágy” felülete, mindenhol azonos sűrűségűnek is kell lennie.

Ha nem azonos sűrűségű (ezt nagyon sok helyen könnyen elérik azzal SAJNOS, hogy nem oszlatják el a kávét még csak kicsit sem, hanem egyszerűen csak úgy tömörítik le, ahogy az beleérkezik a kosárba….vagyis egy dombot nyomnak le, ahol a közepe sűrű lesz, a széle viszont “gyér”), akkor az egyik részén túloldott lesz a kávénk, a másikon meg aluloldott. 😔

Ez a korántsem kedvező kombináció elég kellemetlen ízeket tud eredményezni az italunkban. Egyszerre lehet túl keserű és kellemetlenül savas is. 😕

Tehát ha egyenletes kioldódást akarunk, akkor kiemelten oda kell figyelni az eloszlatásra! 😉

Rongyok

Hány rongy kell az espresso munkaterülethez?

1 a csepptálca törléséhez mert hát ugye csésze fog rámenni,
1 a pulthoz,
1 a szűrőkosárhoz hogy jó száraz és teljesen zacc mentes legyen,
1 ha megfolyna egy kávécsepp a csésze falán kívülről,
1 a kéz törlésére ha véletlenül vizes vagy kávés lesz (ne fogdossuk vele össze a csészét),
1 a gőzcsőhöz, mert a tejhabosítás után azonnal le kell törölni a róla a tejet
+ 1 a biztonság kedvéért, mert mindig vannak olyan váratlan esetek, amikor szükség lehet egy plusz rongyra 😊

Egy fontos kritérium van a rongyokkal kapcsolatban:

A higiénia miatt nem szabad összekeverni őket, ezért mindegyiknek más a színe.

Nem jó, ha például ugyanazzal a ronggyal törlöm a gőzölő csövet, amivel a pultot is. 😉

Otthoni tejhabosítás

Mire van szükséged ahhoz, hogy otthon is latte art-ra alkalmas tejhabot tudj készíteni anélkül, hogy drága kávégépet kellene vásárolnod?

A kép megadja a választ, de azért írok róla pár szót!

1️⃣ Ikea-s tejhabosító, amiről raktam is fel korábban egy videót. Kicsit technikás, sokat kell gyakorolni, de meg lehet vele csinálni!

2️⃣ Frech press, amit a legtöbben teakészítőnek ismernek, de a helyzet az, hogy ez egy viszonylag régi (az első, ilyen jellegű eszközöket már jóval az espressogépek előtt használták) kávékészítő eszköz, ami meglepően jól alkalmazható tejhabosításra is!

Mind a kettő megfizethető áron beszerezhető és kis helyen is elfér.

Az espresso

Ma az espresso szóval fogunk foglalkozni kicsit.

Mire utal, miért kapta ezt a nevet ez az ital?

Az a helyzet, hogy az espresso technológia kifejlesztése előtt nagyon lassan készültek a kávék (mert hát ugye volt élet az espresso előtt is, csak akkor még áztatásos, csöpögtetős eljárások voltak 😊), sokat kellett várni arra, hogy az asztalra kerüljön a napi betevő fekete ital.

Úgy tűnik, hogy abban az időben sem szerettek sokat várni az emberek, felmerült az igény a gyorsításra.

Ennek az igénynek kielégítésére jött válaszként az espresso gépek kifejlesztése.

A név tehát a gyorsaságra illetve a nyomásra utal (hiszen annak érdekében, hogy hipp-hopp el tudjon készülni az espresso, nagy nyomásra van szükség)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás